Hösten 2018 föddes världens första genmodifierade människor. Födelsen av de kinesiska tvillingarna Lulu och Nana har drivit frågorna om genteknologins möjligheter till sin spets. På vilka sätt kan vi bygga om våra kroppar? Kan vi bestämma våra barns egenskaper? När ska tekniken användas och vem ska fatta de besluten?
Den nya genteknikens framväxt har gått i rasande fart. När de första genmodifierade barnen föddes i Kina 2018 blev det tydligt att mänskligheten stod inför möjligheter som vi förut bara fantiserat om. Med gensaxen crispr kan vi troligen bestämma våra barns egenskaper och slippa sjukdom och åldrande. Men det finns också risker. Hur ska vi hantera de nya verktygen som kan förändra vår arvsmassa? Vad är möjligheterna och vilka är riskerna?
Vetenskapsjournalisten Torill Kornfeldt har rest över hela världen för att träffa människorna som driver utvecklingen. Hon har besökt exklusiva fertilitetskliniker i Sydkorea, cancerläkare i Kina som experimenterar på obotligt sjuka patienter och bio-hackers i amerikanska storstäder som vill göra den nya tekniken tillgänglig för alla. I Människan i provröret undersöker hon vilka konsekvenser de senaste årens framsteg har fått och vad som väntar runt hörnet.
Varmt välkommen till en otroligt spännande kväll den 25 oktober!
Om Torill:
________
Torill Kornfeldt är vetenskapsjournalist och författare. Hennes debutbok Mammutens återkomst (2016) har översatts till sex språk (tyska, kinesiska, japanska, nederländska, finska och engelska) och listats som nummer fyra bland 2018 års bästa böcker av den internationella tidskriften The Telegraph.